Scopul acestui acord este de a consolida colaborarea existentă, de a se adapta mai eficient și mai bine la cerințele globale ale pieței farmaceutice și de a elabora noi medicamente pentru îmbunătățirea sănătății populaţiei.
„Semnarea unui contract cu un partener atât de experimentat ca Grindeks este un pas avantajos atât pentru companie, cât și pentru institutul nostru, a cărei experiență în domeniul dezvoltării medicamentelor este de zeci de ani. Sper că rezultatele cooperării noastre vor avea succes pe termen lung nu numai în Letonia, ci și în străinătate „, spune Oswald Pugovici, directorul ISO.
Președintele Consiliului de Administrație al SA Grindeks Juris Bundulis a menționat, de asemenea, că o colaborare strânsă și de succes în domeniul dezvoltării și cercetării este unul dintre factorii fundamentali pentru dezvoltarea întreprinderilor din industria farmaceutică.
„Institutul de Sinteza Organică din Letonia reunește oameni de știință de talie mondială în domeniul cercetării noilor medicamente. Pentru noi, o compania farmaceutică letonă cu o experiență bogată, este foarte importantă colaborarea cu oameni de știință remarcabili letoni, deoarece , în aşa mod, toate investițiile vor rămâne în Letonia, contribuind astfel la creșterea economică a țării noastre „, a declarat Juris Bundulis, Preşedintele Consiliului SA Grindeks.
La ceremonie a ţinut un discurs Președintele Consiliului SA GRINDEKS, Kirov Lipman. Despre activitatea institutului și colaborarea cu reprezentanții industriei a declarat directorul ISO Osvalds Pugovich. Șeful laboratorului farmacologiei farmaceutice ISO, profesorul Maya Dambrova, a prezentat istoria dezvoltării proiectului comun ISO și GRINDEKS. Președintele Consiliului SA «GRINDEKS» Juris Bundulis a povestit despre perspectivele companiei în colaborare cu oameni de știință. Directorul adjunct al Departamentului de Învățământ superior, știință și inovare al Ministerului Educației și Științei, Dmitri Stepanov, a informat despre sprijinul statului în domeniul științei. La rândul său, șeful Agenției de Investiții și Dezvoltare a Letoniei, Andris Ozols a vorbit despre posibilitatea de a obține sprijin pentru dezvoltarea produselor de export.
Trebuie remarcat faptul că cel mai important proiect, implementat în prezent de Grindeks în colaborare cu oamenii de știință din Letonia, este studiul unei noi substanțe pentru tratamentul bolilor cardiovasculare. Astfel, pentru prima dată în ultimele patru decenii, va fi creat un nou medicament leton original.
Despre ISO:
Institutul de Sinteză Organică din Letonia este un institut de cercetare academică, cu o rețea vastă de colaborare și o reputație remarcabilă în comunitatea globală a chimiștilor și farmaciștilor. ISO este membru sau coordonator al unui consorțiu de proiecte finanțat de Comisia Europeană. Direcția principală a Institutului – descoperirile inovatoare de noi medicamente, folosind experiența acumulată în domeniul sintezei organice, chimiei medicamentelor si dezvoltării preclinice a medicamentelor, în special în domeniul terapiei cancerului, a bolilor cardiovasculare și tulburărilor SNC. Ca urmare a cercetării ISO, s-au descoperit 18 substanțe active noi și s-au elaborat peste 70 de metode de obținere a medicamentelor generice pentru producția farmaceutică. Anul trecut, valoarea totală a fondurilor pentru cercetări a ISO a depășit 10 milioane de euro, din care 4 milioane au fost finanțări private pentru sectorul farmaceutic.