Managerul responsabil de calitate al SA GRINDEKS, doctorul în științe chimice Juris Hmelnitskis indică faptul că obținerea certificatului de bună practică de fabricație constituie o evoluție pozitivă pentru întreg concernul GRINDEKS , care favorizează importul produselor pe piața rusă atît în 2017,cît și în viitor.

Acest certificat este o dovadă a unui nivel înalt al calităţii procesului de producție, dovadă a faptului că la uzină este implementat un sistem al calităţii funcţional şi bine pus la punct; in acelaşi timp acest certificat fiind o garanţie a calităţii medicamentelor.

Companiile subsidiare Grindeks deţin de mult timp certificatul GMP european, fapt ce a permis ca produsele să fie exportate în diferite țări ale Uniunii Europene și în afara acesteia, inclusiv în Rusia.

Dar, din anul 2016 situația s-a schimbat – producătorii străini de medicamente, care intenţionează să își distribuie produsele în Federația Rusă au fost obligați să obțină certificarea GMP din Rusia, în caz contrar producătorului i se interzice să înregistreze medicamente noi pe piața rusă. Ulterior, începând din ianuarie 2017, producătorii care nu au certificat GMP-Rus, nu pot reînregistra medicamentele existente pe piața rusă.

„Timp de trei zile, reprezentanții Inspectoratului Farmaceutic din Rusia au efectuat verificări la întreprinderile – SA“ Uzina Farmaceutică din Tallinn „și“ HBM Pharma“, și au concluzionat că standardele de calitate ale produselor corespund în totalitate cerințelor GMP din Rusia – spune Ju. Hmelnitskis – putem fi mândri că uzinele nostre au trecut testarea, deoarece nu toţi producătorii străini au reușit să obțină astfel de rezultate. Este evident faptul că decizia de certificare obligatorie are ca scop dezvoltarea piaței ruse interne, prin urmare, noi am perceput această testare ca un ulterior obstacol,pe care am reuşit să îl depășim cu succes, fără a limita exporturile. ” Certificatul de bună practică de fabricație a fost emis pentru 3 ani și va fi valabil până în 2019.

S.A .“ Uzina Farmaceutică din Tallinn „se specializează în producția unguentelor.Fabrica este dotata cu echipamente noi, care cresc productivitatea și îmbunătățesc calitatea produselor. Fabrica produce unguentele recunoscute de pacienti si medici ,unicalele Viprosal® şi Capsicam®.

Intreprinderea «HBM Pharma» a fost înfiinţată în 1992, și toate procesele de producție corespund cerințelor și standardelor de bună practică de fabricație ale UE, precum şi cerinţelor GMP din Rusia. Capacitatea de producție a „HBM Pharma“ – 60 milioane de fiole şi 400 milioane de comprimate anual .