În studiile preclinice, s-a dovedit eficiența moleculei noi în reducerea dimensiunii zonei de infarct și progresia aterosclerozei, precum și în îmbunătățirea metabolismului glucozei. Prima fază a studiilor preclinice și clinice demonstrează un profil foarte bun de siguranță a produsului.
Dr. în științe chimice Juris Hmelnitskis, președintele Consiliului de Administrație al Grindeks SA: „Acest proiect deosebit de important demonstrează promtitudinea companiei Grindeks de a oferi pacienților în viitorul apropiat un medicament inovator pentru tratamentul infarctului miocardic și al bolii ischiemice a cordului. În plus, noul medicament original va deveni o mărturie a potențialului activității oamenilor de știință letoni în domeniul cercetării medicamentelor, deoarece acest medicament va fi primul inventat în Letonia și dezvoltat de o companie letonă din anii 80 ai secolului trecut.”

Prima etapă a studiilor clinice a fost realizată în cooperare cu cercetători cu experiență, consultanți științifici și organizații internaționale de cercetare în conformitate cu cerințele Good Clinical Practice (ICH / GCP) și actelor normative ale Uniunii Europene despre studiile clinice I-IV faze. La rândul său, cercetările chimice și experimentale ale noii substanțe au fost realizate anterior de cercetătorii Institutului de Sinteză Organică din Letonia în colaborare cu Grindeks SA.
Pe baza rezultatelor studiilor, la moment se planifică efectuarea celei de-a doua faze a studiilor clinice ale noului medicament original experimental. Pentru a implementa acest proiect de anvergură, Grindeks SA intenționează să atragă un partener strategic din industria farmaceutică.

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces atât în Letonia, cât și în întreaga lume. În 2016, la nivel mondial, bolile cardiovasculare au fost cauza decesului în 31% din cazuri, dintre care aproximativ 85% au fost accidente vasculare cerebrale și infarct miocardic, iar o treime din aceste cazuri au apărut la grupa de vârstă până la 70 de ani.
Diabetul zaharat și ateroscleroza sunt principalii factori de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Potrivit OMS, în 2019, la nivel mondial, erau 463 de milioane de persoane diagnosticate cu diabet. Conform prognozelor, în 2045 numărul de cazuri va atinge 700 de milioane.