Oxitocina Grindeks a fost adăugată în lista medicamentelor precalificate după 2 ani de muncă grea și inspecții industriale. Pentru ca oxitocina să primească statutul de precalificare, SA „Grindeks” a trebuit să primească un aviz OMS cu privire la respectarea mai multor criterii. Compania trebuia să pregătească un dosar al medicamentului, incluzând informații detaliate despre calitatea, siguranța și eficacitatea medicamentului, precum și să demonstreze că medicamentul este stabil și nu își schimbă efectul în funcție de condițiile climatice din ţările în care va fi utilizat. Testele de stabilitate urmau să fie efectuate în conformitate cu standardele de calitate OMS. Toate verificările necesare au fost efectuate atât pentru substanța farmaceutică activă a medicamentului, cât și pentru medicament. Verificările necesare au fost efectuate la întreprinderile SA „ Grindeks” – НВМ Pharma din Slovacia, la compania lituaniană Santonika, la rândul său, substanța farmaceutică activă a oxitocină se produce în Letonia.
Juris Bundulis, președintele consiliului de administrație al SA „Grindeks” : „ Includerea oxitocinei în lista medicamentelor OMS deschide noi oportunități pentru a participa la achizițiile internaționale organizate de OMS și este, de asemenea, o altă dovadă a competitivității Grindeks în lume. Vom putea oferi oxitocină pe piețele noi, ceea ce va ajuta cu siguranță la creșterea recunoașterii Grindeks în domeniul farmaceutic internațional. Acest eveniment important este o dovadă a calității înalte a produselor noastre și a profesionalismului echipei companiei. Grindeks este în proces de dezvoltare continuă.”
Precalificarea formelor farmaceutice finite reprezintă procesul de determinare a calității, siguranței și eficacității unui medicament în conformitate cu standardele internaționale înalte și cu standardele Bunei practici de fabricație OMS. În prezent, această listă include 76 de producători din 26 de țări, la rândul lor, 46 de producători din 6 țări sunt incluși în lista de precalificare a substanțelor farmaceutice active.
În 2018, vânzările totale de Oxitocină Grindeks s-au ridicat la 4,5 milioane de euro.
Oxitocina este un medicament care este utilizat în instituțiile medicale care oferă asistență obstetrică – ginecologie.