Președintele Consiliului de administrație SA Grindeks Juris Bundulis: „Având în vedere condițiile de concurență dură pe pieţele farmaceutice, în special în Rusia și în alte țări ale CSI, ne îmbunătățim constant politica comercială. Dezvoltăm și întărim cooperarea cu reţelele de farmacii, încheiem acorduri de cooperare directă, de aceea cred că scăderea cifrei de afaceri este temporară. În plus, am îmbunătățit rentabilitatea profitului net al concernului, ajungând la o valoare de 3,37 milioane de euro, cu 5% mai mare față de primul trimestru al anului trecut „.
În primul trimestru al anului 2019, produsele concernului au fost exportate în 59 de țări, în valoare totală de 27,9 milioane de euro, ceea ce reprezintă 4,4 milioane euro sau cu 14% mai puțin decât în primul trimestru al anului 2018.
Volumul vânzărilor formelor farmaceutice finite Grindeks în primul trimestru al anului 2019 s-au ridicat la 27,5 milioane de euro, în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut cu 4,9 milioane de euro. Vânzările formelor farmaceutice finite din Rusia, alte țări CSI și Georgia în primul trimestru al anului 2019 au atins 14,5 milioane de euro, ceea ce reprezintă cu 6,9 milioane de euro sau cu 32% mai puțin decât în primul trimestru al anului 2018. În comparație cu primul trimestru al anului 2018, în aceeași perioadă a anului 2019 cea mai semnificativă creștere a vânzărilor a fost realizată în Kârgâzstan – cu 32%, Armenia – cu 27%, Georgia – cu 23%, Moldova – cu 19%; Belarus cu 11%.
Vânzările formelor farmaceutice finite în țările Uniunii Europene în primul trimestru al anului 2019 au atins 11,9 milioane EUR, ceea ce reprezintă cu 1,2 milioane EUR sau cu 11% mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2018.
În primul trimestru al anului 2019, vânzările de substanțe farmaceutice active au ajuns la 2,6 milioane de euro, ceea ce reprezintă cu 0,57 milioane de euro sau cu 29% mai mult decât în primul trimestru al anului 2018. În perioada de raportare, principalele piețe pentru substanțele farmaceutice active Grindeks au fost țările UE, Japonia, Canada și SUA. Cele mai solicitate substanțe farmaceutice active în primul trimestru din 2019 au fost dexmedetomidina, detomidina și xilazina.
Președintele Consiliului de administrație SA Grindeks Juris Bundulis: „Implementăm cu succes strategia de dezvoltare a concernului, iar acest lucru se reflectă pozitiv în rezultatele obținute. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, în primele 3 luni ale anului 2019, am crescut volumul vânzărilor de forme farmaceutice finite cu 11%, ajungând la 11,9 milioane de euro. În țările Uniunii Europene, cererea pentru soluţiile noastre injectabile este în creștere, și mai ales vreau să evidențiez creșterea vânzărilor medicamentului gastroenterologic, capsula căruia conţine acid ursodeoxicolic».