Alegeți țară

Grindeks căutare

Moldova
Meniu

Istorie

Istoria Grindeks a început în anul 1946 la Uzina de vitamine şi hormoni, care cu timpul a devenit un concern farmaceutic integrat vertical

Anii 1946-1956

 • În căutarea oportunităţilor. Uzina de vitamine şi hormoni

  Grindeks îşi are originea din anul 1946, când Uzina de vitamine şi hormoni a Ministerului industriei alimentare a fost transferat către Academia de Ştiiinţe

 • Primele produse

  În acea perioadă uzina producea concentrate alimentare, sos de soia, sirop de măceş, drojdie de bere, amestecuri de microelemente etc. Toate acestea amintesc foarte vag producţia Grindeks de astăzi.

Anii 1957 -1971

 • Calea spre dezvoltare. Institutul de sinteză organică

  În anul 1957 Uzina de vitamine şi hormoni a intrat în componenţa Institutului de sinteză organică nou format. Astfel a apărut Uzina Experimentală a Institutului de sinteză organică al Academiei de Științe din Letonia.

 • Solomon Hiller

  Sub conducerea fondatorului Institutului, Academicianului AŞL, profesorului Solomon Hiller (1915 – 1975) a început producerea preparatelor sintetizate în Institut. Fabrica s-a dezvoltat ca o bază experimentală a Institutului , avînd ca scop implementarea în producție a cercetărilor fundamentale şi a proiectelor ştiinţifice.

 • Primii pași pe calea cercetărilor științifice și a noilor substanțe active

  Deja la sfârșitul anilor ’50, in colaborare cu oamenii de știință ai Institutului a început producția primelor preparate de sinteză chimică – fenilina, furazolidon,furadonina şi TioTEFA. În conformitate cu domeniile de cercetare ale noului institut, au început lucrări serioase cu privire la dezvoltarea medicamentelor anti-cancer.

  Odata cu producerea substanţelor active,la uzină s-a perindat ideea de a produce forme farmaceutice finite. În incinta secţiunii chimice a fost creată o zonă pentru fabricarea comprimatelor.

 • Începutul dezvoltării preparatului Ftorafur®

  Treptat, se trece la elaborarea tehnologiilor de producere a preparatelor sintetice noi , începe chiar şi producerea lor. În anul 1964 a fost sintetizată chimic substanţa activă a preparatului anti-cancer Ftorafur. Ftorafur® este considerat cel mai mare succes în colaborarea dintre Institut și uzină. Autorii sintezei sunt Reghina Juc, Marghers Lidaca şi Solomon Hiller. Tehnologia de producție a preparatului a fost concepută la uzină în 1966.

 • Creșterea rapidă

  Prima jumătate a anilor șaizeci a fost marcată de o creștere accentuată a volumului total al producţiei substanţelor chimice. A fost iniţiată dezvoltarea şi producerea preparatelor psihotrope, care şi astăzi sunt foarte importante pentru GRINDEKS.

  În 1965, compania se specializează în producerea preparatelor de sinteză organică . În general, în anii șaizeci au fost dezvoltate aproximativ 30 de produse și tehnologii diferite, de asemenea a început producerea acestor medicamente.

  Institutul de sinteză organică, în a doua jumătate a anilor ’60 îşi extinde cercetările în domeniul analizei chimice a peptidelor. Datorită dezvoltării direcţiilor de cercetare , în cadrul Institutului apare necesitatea de a perfecţiona şi de a extinde Uzina Experimentală. În 1967, începe construcția unei noi clădiri pe strada Krustpils 53, acolo unde și astăzi este sediul administrativ şi de producţie al companiei GRINDEKS.

Anii 1972 -1984

 • Suntem pregătiți pentru a coopera cu japonezii, «Iskra Industry» și «Taiho Pharmaceuticals».

  În 1972, au fost semnate primele contracte cu companiile farmaceutice japoneze Iskra Industry și Taiho Pharmaceuticals pentru furnizarea medicamentului anti-cancer Ftorafur. Ftorafur a glorificat numele uzinei în întreaga lume. Astăzi, acest medicament este, de asemenea, unul dintre produsele cele mai exportate de către GRINDEKS.

 • Dezvoltarea progresului tehnologic. Sinteza produsului Mildronat®

  În a doua jumătate a anilor 70 în procesul de producție sunt incluse inovările laboratorului de biologie moleculara si microbiologie,se perfecţionează procesele de producţie, se sintetizează noi substanţe. Începe sinteza preparatului original al companiei Grindeks – Mildronat.

 • Noi cercetări, noi descoperiri

  În prima jumătate a anilor optzeci continuă cercetarile în domeniul chimiei peptidelor, începe lucrul cu noi grupuri de compuși care ar putea fi potențiale substanțe medicamentoase, se lucrează intensiv cu medicamentele psihotrope. La sortimentul medicamentelor produse la uzină se adaugă cîteva grupuri de medicamente noi, inclusiv medicamente pentru tratamentul bolilor cardiovasculare.

Anii 1985 -1990

 • Faza de tranziție

  În anul 1985, la Uzina Experimentală a Institutului de Sinteză Organică aderează Uzina preparatelor medicamentoase din Riga. La uzina comună se extinde Centrul de cercetări tehnologice, laboratorul de sinteză organică ,laboratorul de modelare a proceselor tehnologice, laboratorul de analiză şi standardizare. Conducătorul uzinei unificate devine directorul adjunct al Institutului de Sinteză Organică Valdis Jakobsons (Președintele Consiliului al S.A. GRINDEKS pînă în 2007 ).

 • Uzina experimentală a Institutului de Sinteză Organică şi 60 de medicamente noi .

  Timp de mai multe decenii,Uzina experimentală a Institutului a devenit una dintre cele mai mari centre de cercetare în domeniul medicamentelor din fosta Uniune Sovietică, în același timp devenind, de asemenea, producătorul mai multor grupuri de medicamente. În anii optzeci, fiecare al patrulea medicament nou în fosta URSS a fost creat de către Institutul de sinteză organică în colaborare cu Academia de Ştiinţe Letonă , ulterior fiind dezvoltat de Uzina Experimentală. . În total, au fost dezvoltate peste 60 de medicamente noi, dintre care 17 sunt originale si brevetate.

Anii 1991 -2005

 • Stat nou. Întreprindere nouă

  Odată cu redobîndirea independenței statale a Letoniei, în anul 1991, avînd ca bază Uzina experimentală, a fost înființată compania letonă de stat pentru cercetarea şi producerea produselor medicamentoase Grindeks. Denumirea companiei a fost inspirată de numele primului farmacist de origine letonă, omul de știință, medicul, chimistul şi profesorul David Ieronima Grindel.

 • Crearea societății pe acțiuni publice

  În 1997, a finalizat procesul de privatizare a companiei, și a fost creată o societate pe acțiuni publică GRINDEKS. În procesul de privatizare compania a atras mai mult de 6.000 de acționari. În martie 1998 S.A. Grindeks a achiziționat pachetul de control (55%) al “Uzinei Farmaceutice din Tallin”. Cotizarea acțiunilor companiei la Bursa de Valori din Riga a început în iunie 1998.

 • Prima companie din Letonia, care a primit certificatul GMP

  În anul 2000, GRINDEKS a primit certificatul de bună practică de fabricație (GMP, Good Manufacturing Practice). Acest certificat confirma conformitatea producției comprimatelor și capsulelor cu cerințele internaționale de producere a medicamentelor.

  Investițiile și lucrările sistematice privind modernizarea și dezvoltarea continuă au permis companiei GRINDEKS să devină primul producător local de medicamente, care la 12 martie 2003 a primit Certificatul de bună practică de fabricație oferit de către Agenția letonă de Stat a Medicamentului. Astfel, statul leton a recunoscut că calitatea produselor fabricate de GRINDEKS respectă standardele internaționale.

 • Asigurarea Calității

  În anul 2001 în cadrul companiei Grindeks au fost implementate standardele de calitate ISO 9001:2000 . În septembrie a fost implementat ISO 14001: 1996 – standardul internațional de management al mediului, iar în noiembrie Food and Drug Administration din SUA a confirmat corespunderea cu standardele internaţionale a procesului de producere şi control al oxitocinei.

 • Aderarea la Pactul Global al ONU

  Avînd grijă de protecţia mediului înconjurător şi de securitatea muncii , în anul 2002 compania a aderat la Pactul Global al ONU şi la Programul industriei chimice mondiale „ Acţiune responsabilă “.

Anii 2006 -2015

 • Extinderea și creșterea economică.
  • În anul 2006, au fost înfiinţate filiale GRINDEKS – Compania «Namu apsaimniekošanas projekti» (implicată în managementul strategic al bunurilor imobiliare GRINDEKS).

  • În 2007, GRINDEKS a devenit unicul proprietar al Uzinei Farmaceutice din Tallinn,achiziționînd acțiunile companiei și încetînd cotizarea lor la Bursa de Valori din Tallinn..

  • În 2012, GRINDEKS a încheiat un contract de cumpărare a 100% acţiuni ale companiei HBM Pharma s.r.o. (Slovacia) .

  • Astăzi, filialele și reprezentanțele GRINDEKS își desfășoară activitatea în 11 țări – Letonia, Lituania, Ucraina, Belarus, Moldova, Kazahstan, Georgia, Azerbaidjan, Uzbekistan, Armenia, Kârgâzstan și Tadjikistan.

 • Dezvoltarea produselor
  • În anul 2007, GRINDEKS include în portofoliul său un produs calitativ de ultimă generaţie pentru tratamentul schizofreniei – Rispaxol®. În același an se întocmeşte un acord și se semnează un contract cu privire la înregistrarea medicamentului original al companiei GRINDEKS Mildronat® (sub formă injectabilă și capsule) in Republica Populară Chineză. Ulterior, în 2008, a fost lansată înregistrarea produsului Mildronat® în Vietnam.

  • În 2008, s-a finisat înregistrarea medicamentului de generaţie nouă Axastrol®, utilizat pentru tratamentul cancerului de sân la femei. În plus, au fost înregistrate două produse noi OTC – o crema antifungică Terbital® și un gel cu efect analgezic Begsan®.

  • În 2009, GRINDEKS începe să ofere o serie de medicamente noi în grupul OTC (fără prescripție medicală). O completare importantă a portofoliului companiei a devenit REMANTADINA-GRINDEKS – un medicament antiviral recunoscut , utilizat pentru tratamentul gripei. Mai mult, GRINDEKS a lansat Samponul terapeutic Mikanisal® și produsul utilizat în gastroenterologie Sorbeks®- enterosorbent şi detoxifiant eficient.

  • În anul 2009, portofoliul cu substanţe active al companiei GRINDEKS a fost completat cu o nouă substanță activă – acidul ursodeoxicolic , utilizat în producerea formelor farmaceutice finite pentru tratamentul afecțiunilor căilor biliare.

  • Finisează înregistrarea unei serii de medicamente în Finlanda, în Turcia a fost înregistrat medicamentul Rispaxol ®.

  • În 2010, a fost finalizat un studiu clinic care demonstrează efectul benefic al medicamentului original Mildronat® în tratamentul anginei pectorale stabile.

  • În 2015, GRINDEKS a început furnizarea către Organizația Mondială a Sănătății a soluţiei injectabile Oxitocină și exportul de acid ursodeoxicolic în Rusia și Georgia.

 • Dezvoltarea tehnologică
  • În 2007, compania a deschis un laborator analitic unic pentru eşalonarea noilor substanţe active. GRINDEKS a construit un sector special , destinat cristalizării substanței active a preparatului Mildronat®. Capacitatea de producție a acestui sector este de 250 tone pe an. 

  • Compania a deschis noi zone de producție a formelor farmaceutice finite, care corespund standardelor mondiale ale industriei farmaceutice. Capacitatea de producție este de 1,5 miliarde comprimate și 500 mill. capsule pe an. De asemenea, au fost deschise staţii noi de epurare a apelor reziduale industriale, în care este respectat principiul epurării biologice.

  • În 2011, GRINDEKS a creat o zonă nouă pentru producerea medicamentelor anti-cancer și a acidului ursodeoxicolic.

  • În 2012, compania a deschis o secțiune pentru producerea unguentelor și gelurilor, aceasta fiind una dintre cele mai moderne din țările baltice.

  • În 2014, GRINDEKS a înfiinţat un laborator de control al calității, care a devenit unul dintre cele mai dezvoltate din statele baltice.

 • Dezvoltarea calității
  • În 2012, laboratorul de control al mediului GRINDEKS a primit certificatul de acreditare ISO 17025 al Biroul Național de Acreditare din Letonia, ceea ce dovedește competența laboratoarului de a efectua teste ale mediului de lucru, precum și analiza selectivă a compușilor volatili în mediul de lucru.

  • În 2013, GRINDEKS a primit certificatul OHSAS 18001, iar sistemul de management al calității a primit certificatul rusesc GOST ISO 9001-2011. Cu succes a trecut inspecția pentru controlul calităţii USA Food and Drug Administration (FDA), dovedind că cooperarea companiei GRINDEKS cu companiile americane în domeniul substanţelor active farmaceutice poate continua și se poate dezvolta.

  • În 2015, GRINDEKS a primit certificarea LVS EN ISO 50001: 2012 a Sistemelor de management al energiei.

   

 • Suport în domeniul Științei și Educației

  grindeks_fonda_laureati_2011

  • Pentru a fuziona proiectele implementate de companie în susţinerea ştiinţei şi educaţiei şi pentru a stimula creşterea profesională a specialiştilor în domeniile farmaceutic, al ingineriei şi ştiinţelor naturale în 2006 GRINDEKS a creat Fundația „În sprijinul științei și educației.“.

  • În 2010, GRINDEKS pentru prima dată a organizat Zilele profesionale pentru elevi ; în cadrul evenimentului, în fiecare an, 30 de elevi au posibilitatea de a se familiariza cu activitatea întreprinderii, petrecînd o zi cu unul dintre experții selectați și adresînd întrebările ce îi preocupă.
    

 • Galeria de creştere a companiei Grindeks

  Grindex muzeja atklâðana.

  În 2006, în cinstea aniversării a 60-a a companiei GRINDEKS a fost creată Galeria de creştere Grindeks, care include mai multe melodii dedicate creșterii și dezvoltării întreprinderii.

Informaţie cu privire la medicamentele cu prescripţie este accesibilă doar angajaţilor din domeniul ocrotirii sănătăţii. Sunteţi specialist în domeniul ocrotirii sănătăţii?

Acest site foloseşte cookie-uri pentru o mai bună experienţă de vizitare. Prin continuarea navigării, eşti de acord cu modul de utilizare a acestor informaţii. Detalii aici

Accept