Preşedintele Consiliului S.A. Grindeks Juris Bundulis: „Pentru a deveni un reprezentant al industriei farmaceutice, orientat spre pacient la nivelul întregului concern, pacientul este în centrul activității noastre. Modelul nostru de dezvoltare durabilă și noua politică comercială implică o extindere continuă a portofoliului de produse, implimentând noi soluții integrate pentru a răspunde necesităţilor pacientului. În același timp, ne refuzăm de produsele cu rentabilitate redusă și volum redus de producție. Drept urmare, în prima jumătate a anului am îmbunătățit rentabilitatea profitului net și am crescut semnificativ indicatorul de profit, care a constituit 7,65 milioane de euro – un pas semnificativ pentru dezvoltarea întreprinderii.Scăderea cifrei de afaceri este nesemnificativă și va fi pe termen scurt.”
În prima jumătate a anului 2019, produsele fabricate de aceast concern au fost exportate în 68 de țări ale lumii cu un total de 64,2 milioane de euro, ceea ce constituie cu 1,5 milioane de euro sau cu 2% mai puțin decât în prima jumătate a anului 2018.
Volumul vânzărilor formelor farmaceutice finite ale companiei Grindeks în prima jumătate a anului 2019, s-au ridicat la 63,0 milioane de euro, în scădere cu 2,6 milioane de euro față de perioada similară a anului trecut. Volumul vânzărilor formelor farmaceutice finite în Rusia, alte țări CSI și Georgia în prima jumătate a anului 2019 s-au ridicat la 38,4 milioane de euro, adică cu 4,7 milioane de euro sau cu 11% mai puțin decât în prima jumătate a anului 2018. Față de prima jumătate a anului 2018, în aceeași perioadă a anului 2019, cea mai semnificativă creștere a vânzărilor a fost realizată în Georgia cu 27%, în Belarus cu 25%, Kârgâzstan cu 24%, în Armenia cu 18% și în Moldova cu 16%.
Vânzările în țările UE în prima jumătate a anului 2019 au atins 23,3 milioane de euro, adică 2,1 milioane de euro sau cu 10% mai mult decât în aceeași perioadă din 2018.
În prima jumătate a anului 2019, vânzările substanțelor active au ajuns la 5,1 milioane de euro, ceea ce reprezintă cu 0,81 milioane de euro sau cu 19% mai mult decât în prima jumătate a anului 2018. Principalele piețe pentru substanţele active ale companiei Grindeks în perioada de raportare au fost țările UE, Japonia, Australia și Canada. Cele mai populare substanțe active ale companiei Grindeks în prima jumătate a anului 2019 au fost dexmedetomidina, detomidina și oxitocina.
Despre SA „Grindeks”
„Grindeks”este o întreprindere farmaceutică internaţională, integrată vertical, a cărei activități principale sunt cercetarea, dezvoltarea, producerea și vânzarea de medicamente originale, medicamente generice și substanțe farmaceutice active. Concernul „Grindeks” include patru filiale din Letonia, Estonia și Slovacia; birourile reprezentative funcționează în 11 țări.
„Grindeks” este specializat în producerea de medicamente pentru sistemul cardiovascular, medicamente anticancerigene și medicamente care acţionează asupra sistemul nervos central. Portofoliul de produse al companiei este format din preparatele originale Mildronat® (meldonium) și Ftorafur® (tegafur), medicamente generice, suplimente alimentare și substanțe farmaceutice active.
În 2017, produsele companiei au fost exportate în 87 de țări, reprezentând 93% din cifra de afaceri totală. Principalele piețe de vânzare sunt țările Uniunii Europene, Rusia și alte țări CSI, SUA, Canada, Japonia și Vietnam.
Pentru a crește capacitatea de producție în ultimii 15 ani, compania a implementat o serie de proiecte de investiții ambițioase, investind peste 105 milioane de euro în dezvoltare.
* Avertisment: meldonium este o substanță interzisă în sport.